Het bed van je dromen

Voor iedere slaper geldt een ander soort bed. Sommigen houden van een hard, stevig bed met een plat kussen. Anderen houden weer van een zacht bed met tien kussens waarin je weg kan zakken. Als je niet comfortabel ligt in je bed, wordt slapeloosheid al gauw een probleem. Hoe zorg je nou dat je het juiste bed hebt?

De opmaak van jouw bed

Het is belangrijk om te weten wat voor soort slaper je bent. Iemand die zich thuis voelt met een dons dekbed, zal een wollen dekbed een hele andere ervaring vinden. Als je niet tevreden bent met je bed, wordt het tijd om je bed opnieuw in te richten. De meest belangrijke onderdelen van een bed bestaan uit een matras, dekbed en hoofdkussen.

De gevolgen

De oorzaak van slapeloosheid is voor elk persoon weer anders, maar de consequenties blijven grotendeels hetzelfde.

  • Je huid zal slecht op slaaptekort reageren. Naarmate je minder slaapt, zal de kans op acne vergroten. Daarnaast zorgt dit voor een zeer droge huid.
  • Je gewicht zal toenemen. Als je minder dan zeven uur slaap hebt gehad, activeert je lichaam het vet-gen. Deze slaat sneller vet op, om voldoende energie op te wekken. Bovendien zullen de hormonen leptine en ghreline met elkaar botsen, waardoor het lastiger zal worden om eten te laten liggen.
  • Je presteert veel slechter. Dankzij slaaptekort zal het niet alleen lastiger zijn keuzes te maken, maar wordt het veel lastiger te concentreren op school en werk. Het krijgen van creatieve ideeën wordt verstoord en je hebt een verhoogde kans op stress hebben.

Dit zijn nog maar enkele gevolgen, maar er zijn nog veel andere gevolgen die bij slaaptekort komen kijken.

Breng de verandering

Als bij jou het probleem in het oncomfortabele bed zit, kan dit altijd nog worden veranderd. Iedere slaper is individueel, en voor elke slaper bestaat een comfortabel dekbed, matras en hoofdkussen. Dit is nog maar het begin van het voltooien van een geweldige slaapervaring.

Probeer verschillende dingen uit zodat je zeker weet wat bij jou past. Als het bed alleen niet genoeg was, zijn er andere methodes om jezelf in slaap te krijgen. Zo kun je de oude vertrouwde ‘schaapjes tellen’ methode toepassen, of op je ademhaling letten.

Zorg dat je kamer op de juiste temperatuur zit, want bij een te warme kamer wordt het een stuk ingewikkelder om in slaap te komen. Volgens onderzoeken is het gebleken dat tussen de 15 tot 18 graden Celcius een ideale temperatuur is.