Wat je allemaal moet weten over bh’s

De beha is een kledingstuk wat door vrouwen wordt gedragen als ondersteuning voor de borsten. De meeste beha’s hebben een band rond de borstkas, twee cups over de borsten en twee schouderbandjes. Een beha wordt gedragen uit comfort, om er beter uit te zien of om aan bepaalde sociale normen te voldoen. Een beha kan dus zorgen voor beter comfort, maar daarnaast kan het ook zorgen voor gezondheidsklachten.

 

Is een beha dragen gevaarlijk?

Een beha dragen is niet gevaarlijk zolang het maar niet te vaak gedragen wordt. Waarom dit komt is beschreven in een boek genaamd ‘’Dressed to Kill – het verband tussen borstkanker en beha’s’’ van twee medische antropologen, Sydney Ross Singer en Soma Grismaijer. In dit boek beschrijven de auteurs een uitgebreide bh en borstkanker studie waaruit blijkt dat langdurig dragen van een beha leidt tot een hogere kans op borstkanker.

Zorg in ieder geval dat je de bh niet te lang aan hebt en vooral niet tijdens het slapen. Als je een dag aan het werk bent en je hebt de beha meer dan 12 uur aan, zorg dan dat je deze gelijk uit doet wanneer dit kan.

 

Het verschil in bh’s

Bh’s zijn er in verschillende vormen en maten, maar welke bh is nou het beste? Het verschilt per persoon welke bh het beste is. De ene vrouw heeft liever een bh die de borsten lijkt te vergroten en de andere vrouw wil liever een bh die zorgt voor versteviging.

Zo heb je een balconnet bh, een lager uitgesneden beugel bh met bandjes die verder uit elkaar staan dan andere bh’s. Je hebt de push-up bh die bijzonder geschikt is voor vrouwen die minder volle borsten hebben. De push-up bh duwt de borsten iets naar elkaar toe. De vulling in de cups, die soms uitneembaar zijn, duwen de borsten iets omhoog waardoor ze nog voller en ronder lijken.

Ook is er nog de padded bh die voorgevormde cups heeft die je borsten mooi in model houden. Ze zijn verkrijgbaar met en zonder naden. Een padded bh is goed te dragen onder strakke kleding. Verwar deze beha niet met een push-up bh. Deze duwt de borsten omhoog terwijl een padded bh ervoor zorgt dat de eigen vorm van de borsten benadrukt wordt.

Dit zijn een paar voorbeelden van bh’s en zoals ik eerder zei, er zijn geen bh’s die per se beter zijn dan andere. Bij de bh gaat het erg om de persoonlijke voorkeur. Zo speelt maat, comfort, bescherming, duurzaamheid en uitstraling een belangrijke rol in de keuze.